Firar 150 år

Litterära söndagar i samband med att  Trosa Stadshotell firar 150 år 
Sällskapen för de omtyckta författare gästar oss under några söndagar.
De litterära framförandena efterföljs av en gemensam tvårätters middag med utvalda viner. 

BOKA!

Ring 0156- -170 70 eller mejla info@trosastadshotell.se 

Stadshotellet erbjuder helt paket eller boka delar av det:

Föreläsning  150:- /person
Middag tvårättersmeny 425:-/person
Vinpaket två glas  175:-/person
Paketpris föreläsning + middag + vinpaket 700:-/person
Paket som ovan med logi och frukost 1625:-/person i dubbelrum

Sista chansen för 150 års temat "Det litterära hotellet"

Söndagen den 15 oktober

Gunnar Ekelöf-sällskapet

...som kommer till Trosa Stadshotell med flera musiker, konstnärer och författare. 

 Kl 15.00 startar programmet 
Oskar Schönnings trio med jazzmusikern och mångkonstnären Oskar Schönning, gitarr, Felisia Westberg, kontrabas och Anja Bigrell, sång framför ”Vykort” från skivan med samma namn som släpptes på Fasching i Stockholm. Nu kommer de till Trosa Stadshotell & Spa för att låta oss höra och njuta av musiken live. Schönning har tonsatt åtta dikter av Gunnar Ekelöf. Modern folkmusik som lånar friskt från jazz, konstmusik och pop.

Göran Martling läser ur Erik Asklunds ”Livsdyrkarna” från 1963 om Gunnar Ekelöfs, Stig och Lisa Åsbergs samt Erik Asklunds besök på Trosa Stadshotell en sommardag omkring 1935. ”Trosa tycktes oss på den tiden som något av en förtrollad trädgård med ett verkligt gästfritt stadshotell” berättar Ekelöf i essän ”De litterära torpens tid” från 1943. Martlings bok om Stig Åsberg finns till försäljning. Martling är till yrket musiker på Kungliga Dramatiska Teatern i Stocholm. Sedan 1999 är han ordförande i Gunnar Ekelöf-sällskapet.


Astrid Bäckström, konstnär som ställer ut sitt vävda porträtt av Gunnar Ekelöf, och berättar om utgångspunkterna.

Lenny Clarhäll förmedlar några tankar om Gunnar Ekelöfs tid på Erikslund, Hölö. Lenny Clarhäll är skulptör som bor och är verksam i Hölö. Utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm och Konstakademin i Köpenhamn. Finns representerad med en rad större offentliga verk i hela Sverige samt en rad viktiga utställningar.

John Swedenmark läser och berättar. Swedenmark var 2007–2014 kulturredaktör på tidningen Arbetet (f.d. LO-tidningen) och utsågs 2014 till Årets redaktör. Swedenmark är översättare och skriftställare. Sekreterare i Gunnar Ekelöf-sällskapet.

Oskar Schönnings trio

18.00 Middag


Ekelöf

Astrid Bäckströms vävda porträtt av Gunnar Ekelöf.

Det litterära hotellet

Trosa Stadshotell är omtalat som ett litterärt hotell som gästats av många författare. 
Först i raden var Albert Engström som kom till Trosa i början av förra seklet. Han använde ofta Stadshotellet i sina roliga, men ofta satiriska artiklar i tidningen Strix. 
I början av 30-talet träffades de ”5 unga” i hotellträdgården för litterära rådslag. De flesta hade sina ”syrentorp” i Trosatrakten.  Då var de tämligen okända, men gruppen kunde så småningom ståta med en akademiledamot och en nobelpristagare. Gruppen bestod av Josef Kjellgren, Erik Asklund, Harry Martinsson, Gustaf Sandgren och Artur Lundkvist. Under samma tid tillbringade Ivar Lo-Johansson somrarna på Mörkö och besökte ofta Stadshotellet för att äta en god måltid innan ångbåten avgick till huvudstaden.
På 50-talet var Gunnar Ekelöf också en trogen gäst på Stadshotellet. Han blev så betagen i småstaden att han blev trosing på allvar. Han skrev en del verser på hotellets servetter som han sedan publicerade i Trosa annonsblad. 
Författaren Sven Delblanc växte upp i Vagnhärad, platsen som han i sin romansvit om Hedebyborna gjorde till Hedeby. Här hade Trosa Stadshotell en framträdande roll med att bl.a. Sill-Selim, Lundwall & Co intog sina måltider i hotellets matsal. 1977 – 1980 filmades Hedebyborna och blev en folkkär TV-serie. 

Västra Långgatan 19, 619 35 Trosa  • 0156-170 70 • info@trosastadshotell.se •  Vägbeskrivning och karta

Trosa Stadshotell - InstagramTrosa Stadshotell - Facebook
historic-hotels
visita
hotelstars
sormlands-turistutveckling
VisitSormland
utflyktsvagen
Kerstin Florian Webshop
Laddning för elbil